Hälsorådgivning

Välkommen på egenvårdsutbildning om ditt lymfsystem!

Vad vet du egentligen om ditt lymfsystem?
Bokar du tid för egenvårdutbildning får du lära dig om vad lymfsystemet egentligen har för funktion i vår kropp. Du får lära dig vad som händer om ditt lymfsystem inte riktigt hänger med, vad du kan göra för att få fart på flödet –  med kost, motion och den livsviktiga andningen. 


Hur du bokar din plats:
Klicka på Boka Direktknappen nedan.

 

Lymfsystemet Lilla Studion

 

Boka tid

Lymfsystemet kallas ibland för kroppens avloppssystem, reningsverk och har till syfte att motverka/bekämpa infektioner, avlägsna gamla och skadade celler, transportera lymfan till blodet, transportera fett från tunntarmen till blodet.
Till de lymfatiska organen räknas lymfnoder(lymfknutor, lymfkörtlar), mjälten, thymus (brässen), övrig lymfatisk vävnad (tonsiller, slemhinnor i bihålor, svalg, vagina), tarmkäxet, interstitialvätska, appendix samt bindväven. Även vår hjärnas lymfsystem – Det glymfatiska systemet.
Vi har mellan 500-1000 lymfnoder i kroppen och storlek på en nod är ung som ett riskorn. Kvinnor har fler noder runt brösten, armhålorna och underlivet.
Lymfvätskan består av överskottsvätska som finns mellan cellerna och det bildas 2-4 L lymfa per dygn.
Blir det en störning i lymfsystemet har kroppen svårt att göra sig av med lymfvätskan, det gör att vätskan samlas i kroppen och man blir svullen och på sikt kan stagnerad lymfvätska bli som fettbullar sk fibroser.
Många kvinnor upplever problem med stigande ålder – hormoner, stress, kost, mediciner, trånga kläder, stillasittande, sjukdomar, skador och mycket annat kan påverka vår kropps flöde.
Symtomen på ett trögt lymfsystem är många men kan tex vara: Diffus värk i kroppen, svullnad, viktökning, förkylningar, stelhet, känslan av att allt står stilla, trötthet, kalla händer/fötter, huvudvärk och migrän samt att du kanske har fått diagnosen lymfödem, lipödem.
Tillsammans med djupandning så diafragman rör sig, egenvårdsmassage, lite kostråd, att tänka på motion och lymfmassage kan du få fart på din kropp. Det är inget quick fix och för att må bättre så behöver du tänka och göra lite annorlunda än vad du gjort hittills.
Är du nyfiken och vill veta mer så är du varmt Välkommen på egenvårdskurs