Blogg

Välkommen till min resa mot en bättre hälsa
4 maj 2020

Vem, varför och hur?
Jag heter Lotta och driver Lilla Studion i Järfälla. I Lilla Studions utbud finns massage, kostrådgivning, hälsoanalys och yoga.
Genom mitt vuxna liv har jag egentligen inte haft stora problem, har aldrig varit sjukskriven men känner ändå att min kropp inte jobbar med mig titt som tätt.
Under åren har jag provat lite olika sätt att äta och träna men har alltid gett upp mer förr än senare då suget och frustrationen blivit för stor.
Jag har en nackskada sedan tonåren och den påverkar mig lite då och då både hormonmässigt men även när jag kör på för hårt. Min kropp stoppar mig då genom att framkalla migränanfall. 
Under senaste 10 åren har jag ”byggt” på mig själv lite…. i takt med att kilona plussats på min kropp har jakten på att tappa dem också ökat.
Då jag 2016 började omskola mig till att jobba med yoga och hälsa har denna jakt på att må bättre själv och också kunna tipsa andra om det samma gjort att jag nu är redo att starta min resa!

 

Lotta och Donna Lilla Studion

3 juni och äntligen sommarvärme

Veckorna går fort och nu äntligen har sol och värme dykt upp på riktigt. Älskar att se hur hela trädgården får liv, jordgubbsplantorna har fått blommor, potatisblasten växer och andra grönsaker vi sått börjar synas i jorden. 
Vi fortsätter med vår paleokost om än med något undantag här och där, tror 80/20 kommer passa oss bäst. Det är 80% paleotänk och 20% undantag om tillfälle ges. 
Mina 20% blev under helgen kanske något högre men att få lyxen att bli bjuden på lunch i solen på Djurgården med mina söner i morsdagpresent gjorde min dag. På söndagen blev det fortsatt firande av våra resp mammor och fika därtill…
Lärdom av helgen är att efter 2 dagar åter välja att äta Paleo kändes så bra. Både jag och mannen kände att numera så är valet så mycket enklare och bättre för oss båda. 
Gjorde även en ny mätning med bioresonans och 1 månad efter senaste mätningen så har mina värden förbättras ytterligare. Det som fortfarande är så segt är min B3 och C-vitaminnivå. Alla andra gula fält har blivit blå eller gröna dvs inom bra referensvärde. Jag fortsätter att forska i vad jag behöver göra för att få även dessa 2 att gå mot blått och grönt. 

Ha en härlig dag!

Salladslunch Lilla Studion
Vitaminvärdejuni Lilla Studion

12 maj Namnsdag och Massagens dag

I dag den 12:e maj är det min namnsdag Lotta och även mitt yrkes dag – Massagens dag. 

Jag fick en gratulation av min vän Maria som bor norr ut. Vi har känt varandra i snart 30 år men ses inte så ofta. Hon har en fin blogg som heter ”Blunda och Svälj” som jag ofta läser så det känns som vi ses även om det inte är fysiskt.
Det där med att fira dagar för olika saker, ofta med mat inblandad är intressant. Uppkom dessa för att förgylla tillvaron och få något att fira före det kommersiella och pengatjänandet för olika butiker?
Jag vet inte och egentligen spelar det ingen roll för i dag firar jag med att baka en nyttigare rabarber och hallonpaj med hemmagjord vaniljsås.
Receptet dyker upp inom kort under min receptsamling.
Gällande min kostförändring mot mer paleotänk så efter knappt 4 v står jag på -2,8, min man på -5,6.
På återhörande, kram


Donna och matte Lilla Studion

8:e maj
Att få ihop en vecka

På tisdagen, dagen efter annandag påsk körde jag och min man igång med vår kostförändring. Mot ett mål där vi båda vill gå ner i vikt till att börja med men även må bättre i våra kroppar, bli starkare och piggare samt slippa känna suget efter något att stoppa i munnen titt som tätt. 
Vi uteslöt det mesta av det vita dvs pasta, ris, socker, potatis, mejeriprodukter, snabbmat mm för att ersätta detta med bättre val i form av grönsaker, ägg, kyckling, kött, frukt och bär, nötter och frön. Första dagen gick ok, sedan dippade jag rejält med huvudvärk, värk i kroppen och ett humör som gick från Mount Everest till Marianergraven. Tur att jag hade min käre man som stöd och pepp för annars hade jag nog avbrutit och gått tillbaka till det jag kom från.

Nu knappt en månad senare känns det så mycket bättre. Vissa dagar mer än andra. Det jag märker nu är utmaningen att planera och få ihop en veckas bra måltider.
Just nu då läget är som det är har jag öppet i studion 2-3 dagar/vecka samt jobbar extra i en butik. Det blir en del kvällsjobb med korta raster och då är det viktigt att istället för att trycka en bulle, macka eller chokladkaka hitta ett stärkande mellanmål som gör så jag får kraft och blir mätt. Just nu är min favorit chiapudding. Blanda valfri vätska (har ofta kokosmjölk som bas) med chiafrön, lite vaniljpulver och bär. Häll allt i en glasburk, sätt på locket och skaka om. Låt stå någon timme så fröna hinner svälla.
Använder du frysta bär så klarar det ju sig utan kyla ett par timmar.
Planering är a och o för oss i vår familj. Ambitionen är att göra en veckomatsedel med luncher/middagar som ska passa oss och gärna räcka till en matlåda eller två.

Hörs snart igen, kram från Lilla Studion.

Chiapudding Lilla Studion